SākumsZiņasDiena pēc Stadia

Diena pēc Stadia

Platforma visiem. Tieši tādi bija Google CEO vārdi, kad šogad tika atklāts Stadia spēļu straumēšanas serviss. Pēc garas pārdomu nakts, esmu nonācis pie secinājuma ka tā iespējams nemaz nav.

Google solīja plūstošu pieredzi, no iekārtas uz iekārtu. Varbūt nevajadzēja būt tik naivam, taču iznākot uz skatuves ar apgalvojumu “platforma visiem”, vai mani var vainot? Drošvien.

Stadia ir daudz ierobežojumu, kas nebūt nepadara (-īs) servisu par tik plūstošu un pieejamu visiem. Pirmkārt jau ir interneta ātruma ierobežojums, bet tas pat ir ļoti loģisks un saprotams ierobežojums. Vairums iedzīvotāju Latvijā tāpat dzīvo ar vismaz 50 Mbps ātru interneta savienojumu un tā nav liela bēda. Problēma sākās brīdi, kad saproti – lai izmantotu Stadia uz TV, Chromecast ir obligāts. Nebūs aplikāciju mūsu gudrajiem TV. Mums ir jāpērk atsevišķs Android puļķis, lai Google varētu mūs ieslēgt savā ekosistēmā. Tas izskaidro to, kāpēc šis puļķis ir daļa no Founders Edition.

Brīdī kad vēlēsies spēlet spēles uz telefona pārliecinies vai tev ir kāds no Pixel 3 sērijas viedtelefoniem. Protams citi telefoni, tai skaitā iOS tiks atbalstīti, bet Google nesniedz pat aptuvenus laikus kad. Tad protams ir Pixel 4, kurš iznāk rudenī. Lai varētu veiksmīgi pārdot šo iekārtu, Google noteikti paturēs šo ekskluzivitāti vismaz vēl 6 mēnešus, ja ne ilgāk.

Vai Tev aizvien šķiet ka Stadia ir visiem? Manuprāt tā ir visiem, kas ir daļa no Google ekosistēmas. Nepārprotiet, manuprāt Google nodrošina lieliskus servisus, taču solījums “visiem” šķiet maldinošs.

Stadia nav fiziskas konsoles, un lai varētu servisu izbaudīt Stadia pults nav obligāta. Vismaz tā saka Google. Taču jo vairāk uzzinām par šo pulti, jo svarīgāka šai ekosistēmai tā šķiet. Gala rezultātā Founders Edition ar $130 ASV dolāru cenas birku ir, lai arī lēta, bet tomēr slēpta konsole.

Papildus tas nav pirkums, kuru vari nepirkt. Bez Founders Edition nebūs iespējas lietot servisu 2019. gadā. Nupat ir parādījušas arī runas, ka visas spēles nemaz netiks iekļautas Stadia Pro abonementā, taču nevaru to apstiprināt ar 100% garantiju.

Vēl pastāv mobilo datu problēma. Kamēr 5G nebūs standarts, noturēt tos 10 Mbps var nebūt viegli. Esmu arī visai drošs, ka mobilie operatori ātri apgriezīs ātrumu arī tiem, kam ir bezlimita dati. Katrā līgumā ir godprātīgas lietošanas nosacījumi un šāda straumēšana patērēs ļoti daudz datu.

Kopumā tam visam nebija jābūt pārsteigumam. Taču es jūtos nedaudz vīlies. Stadia ir platforma visiem, kam ir Chromecast, Pixel telefons un $130 dolāri, lai iegādātos Founders Edition. Pults būs kritiska, lai baudītu spēles uz telefona.

Nebūt neizklausās pēc “platformas visiem”

Reklāma

Populārākais

Pieseko mums!

1,102FaniPatīk
169SekotājiSekot
23SekotājiSekot
322AbonentiAbonēt